Naujienos

Nemokama galimybė mokytis profesinio mokymo „magistru“ vadinamoje V lygio Suvirinimo meistro programoje

2022 02 09

Vilniaus Jeruzalės darbo rinkos mokymo centras tapo pirmąja Lietuvoje profesinio mokymo įstaiga,  kuri 2022 m. žiemos priėmime, vykstančiame vasario 3-15 dienomis, startavo su aukščiausią, V profesinio mokymo kvalifikacijos lygį suteikiančia Suvirinimo meistro programa. Siekiama surinkti 25 asmenų grupę.

Reikalavimai stojančiajam – turėti ne trumpesnę kaip 2 metų suvirinimo darbo ar suvirinimo darbų koordinavimo patirtį arba būti baigus IV lygio suvirintojo programą. Neturintiems diplomo – Vilniaus Jeruzalės darbo rinkos mokymo centro specialistai galėtų atlikti kompetencijų vertinimą ir nustatyti kompetencijos lygį. Stojimas vyksta per LAMA BPO sistemą https://profesinis.lamabpo.lt/  Mokymo programa trunka šiek tiek daugiau nei pusmetį, su vasaros atostogomis – nepilnus metus. Žiemos metu įstoję mokytis, jau šių metų rudenį galės džiaugtis įgyta kvalifikacija bei didesnėmis karjeros galimybėmis.

Pradėdamas teikti mokymą pagal šią išskirtinę programą, Vilniaus Jeruzalės darbo rinkos mokymo centras siekia pateisinti verslo bei asmenų lūkesčius ir būti modernia, nuolat tobulėjančia suaugusiųjų mokymo įstaiga.

„Ankščiau buvo suprantama, kad tik inžinieriai gali ir geba dirbti su įvairiais projektais, programomis, bendrauti technine ir brėžinių kalba, tačiau šiandien būtent suvirinimo meistras gamybos įmonėse dažnai yra tas gamybos procesų planuotojas, koordinatorius ir kokybės užtikrintojas, gebantis ne tik meistriškai taikyti technologijas, bet komunikuoti programinės įrangos ar brėžinių kalba su vadovaujančiu personalu, jo priežiūroje dirbančiais darbuotojais ar kolegomis, taip pat užsakovais“, – suvirinimo meistro specifiką nupasakojo Vilniaus Jeruzalės darbo rinkos mokymo centro direktorius Mindaugas Černius.

Vilniaus Jeruzalės darbo rinkos mokymo centrą parengti V lygio Suvirinimo meistro programą vadovaujantis profesiniu standartu, o vėliau įgyti licenciją mokyti pagal ją, paskatino darbdavių signalas, kad gamyboje trūksta aukščiausio lygio specialistų, kurie savo kompetencija galėtų didinti darbo kokybę, našumą, prisiimti didesnę atsakomybę, taip pat – mokyti bei vertinti žemesnės kvalifikacijos darbuotojų darbo kokybę. Gamyboje suvirinimas yra griežtai reglamentuotas ir prižiūrimas. Suvirintojo gaminio kokybę įvertinti labai sudėtinga, todėl būtent specialisto kvalifikacija užtikrina atitinkamą gaminio kokybę.

„Nauja V lygio Suvirinimo meistro programa yra susijusi su suvirintojo meistriškumu, kuri nukreipta dviem kryptimis: viena – asmeninis specialisto meistriškumas, gebėjimas atlikti pačius sudėtingiausius suvirinimo variantus, kita – gebėjimas užtikrinti suvirinimo darbų kokybę organizuojant brigados darbus“, – pasakojo M. Černius.

Įstojusieji į programą mokysis suvirinimo technologinių subtilybių, tokių kaip: taikyti suvirinimo procesus ir efektyviai naudotis technologine įranga, parinkti medžiagas suvirinimo jungtims, numatyti jų elgseną suvirinimo metu, po suvirinimo ir eksploatuojant, taikyti suvirinimo inžinerijos praktiką, projektuoti, parinkti virintines ir lituotines jungtis pagal gaminio paskirtį bei planuoti suvirinimo procedūras, užtikrinti suvirintų jungčių kokybę, taikant gamybos inžinerijos pamatinius principus, vykdyti gamybos procesą. Taip pat - organizuoti, koordinuoti suvirinimo darbus, kontroliuoti jų eigą, užtikrinti suvirinimo darbų kokybę, našumą, ekonomiškumą ir ekologiškumą, instruktuoti bei konsultuoti kitus, vadovauti darbuotojų grupei,  kontroliuoti jų darbo našumą ir kokybę, mokyti suvirintojus ir žemesnės kvalifikacijos su suvirinimo procesais susijusius darbuotojus. 

„Didžiausia problema, kad Lietuvoje nebuvo galimybės tapti aukščiausio lygio profesinės srities specialistu ar savo grandies vadovu. Kolegijos orientuojasi į aukštąjį mokslą ir ruošia inžinierius, o profesiniame mokyme ilgą laiką nebuvo galimybės įgyti aukščiausios darbuotojo kvalifikacijos, todėl laikui bėgant atsivėrė įmonių našumo problemos ir atitinkamos kvalifikacijos darbuotojų stygius“, – situaciją komentavo mokymo centro Suvirinimo sektorinio praktinio mokymo centro vadovas Algirdas Daunoravičius.

Šių metų žiemos priėmimas per LAMA BPO sistemą mokymo centrui tapo ypatingu, ypač žvelgiant į ateities perspektyvas bei galimybes, kurias asmeniui gali suteikti ši programa. Suvirintojui, norinčiam tapti suvirinimo meistru, gali atsiverti naujos, tolimesnės karjeros galimybes.

„Mokymosi pasiekimų prasme meistro laiptelis nėra paskutinis. Įgijusiems V lygio kvalifikaciją, ir norintiems tęsti mokslus, atsiveria paprastesni būdai patekti ir į kolegijas“, – akcentavo M. Černius.

Žiemos priėmimas į valstybės finansuojamus mokymus vyksta iki vasario 15 dienos, tad norintieji turėtų suskubti pateikti dokumentus.

Dėl informacijos stojimo klausimais kreiptis: tel. +370 600 42 700 arba el. p. priemimas@mokymas.eu

Priėmimas taip pat vyksta ir į Suvirintojo, Metalo apdirbimo (CNC) staklininko, Šildymo, vėdinimo, oro kondicionavimo sistemų montuotojo (ŠVOK) ir Elektriko valstybės finansuojamas programas mokymo programas.