Naujienos

Kam šiemet ketinate skirti didžiausią dėmesį savo mokymo įstaigoje?

2014 07 24

 

Praktiniams gebėjimams, įgūdžiams skiriame labai daug dėmesio. Mūsų tikslas – ne naujas specialybes įvedinėti, nes iš tiesų ir taip jų yra sukurta gana daug – įvairių programų įvairioms specialybės, – o tobulinti žmogaus gebėjimus, kad baigęs būtų ne tik susipažinęs, bet ir mokėtų dirbti.

Čia yra keletas niuansų, nes vis tik žmogaus gebėjimas išmokti nėra neribotas. Todėl mes savo programas stengiamės pritaikyti ir prie darbdavių, ir prie žmonių, atsižvelgiant į tai, su kokiais pasirinkimais pas mus jie ateina: yra tokių, kurie turi patirties dirbant statybose, turi kažkokias kvalifikacijas. Tokiam žmogui galima suteikti ir daugiau sugebėjimų. O tiems, kurie pradeda nuo nulio – koks gabus bebūtų žmogus, – reikalingi baziniai gebėjimai.

Savo programas, visų pirma, mes stengiamės pritaikyti labiau žmonėms ir labiau konkrečiai darbo vietai.

Nemažai darbo vietų yra ir žemos kvalifikacijos, ir labai siauros specializacijos žmonėms. Tokiems žmonės mes ir siūlome siaurą specializaciją. Tada jis gali galbūt išmokti giliau, bet siaurai. Tuos, kurie turi patirties, stengiamės įtraukti į platesnes programas arba ugdyti gilesnius gebėjimus.

Dabar mes didžiausią dėmesį skiriame pameistrystės mokymo formai. Tai Švietimo ir mokslo ministerijos pilotinis projektas, vykdomas penkiuose darbo rinkos mokymo centruose. Mes esame pagrindiniai partneriai-pareiškėjai, bandome pameistrystės mokymo sistemą, kurioje dalyvaujame jau metus ir mėnesį. Projektas vyksta labai sėkmingai, nors pradžia buvo sunkoka, darbdaviai žiūrėjo nepatikliai, nes niekada nebuvo su tuo susidūrę. O dabar turime tiek daug užsakymų, kad nebeužtenka finansavimo – galėtume labai daug dar mokyti, darbdaviai laukia, klausia, kada galėsime tęsti. Šitie žmonės išėjo tikrai pasirengę konkrečiai darbo vietai.

Mūsų mokymo programos yra pakankamai trumpos, – nerengiame plataus profilio, aukščiausios kvalifikacijos specialistai. Bet darbdaviams nebūtinai tokie ir reikalingi. Svarbiausia, kad žmogus gebėtų kurti pridėtinę vertę, o tai tikrai pavyksta pasiekti. Centre mokosi moksleiviai nuo 18 metų iki 40, 45 metų, net vyresni asmenys.

Mes siekiame, kad pameistrystės mokymo forma taptų įprasta, galėtų funkcionuoti ir be projekto.

Pagal Švietimo ir mokslo ministerijos projektą iš viso bus apmokyta 900 žmonių. Dalyvausime ir analogiškame Ūkio ministerijos inicijuotame pameistrystės projekte, nes įgijome patirties, turime kuo pasidalinti.

 Šaltinis: STATYBUNAUJIENOS.LT

 

 

 

 

 

 

 

                                                                                             VJDRMC direktorius Mindaugas Černius